Rocrail versus Koploper

Rocrail versus Koploper
april 15, 2017 Geen reacties Informatief admin

Gelezen op Amerikaans modelspoor .

Ik ben al geruime tijd bezig met het uitproberen van de genoemde software. Reden, zij kunnen beide ongeveer het zelfde maar welke is nu voor mij het meest geschikt.

Dit is een gegeven wat voor elke modelspoorliefhebber weer anders is en wordt beleeft. Factoren die meespelen zijn, wat zijn je eisen. Welke hardware (apparatuur) gebruik je en hoever reikt je kennis.

Zelf wil ik de software gebruiken om op mijn modelbaan wat treinen automatisch te laten rijden. Maar daarbij ook zelf aan de knoppen kunnen zitten, bijvoorbeeld om treinen uit te rangeren en treinen samen te stellen.

Beide programma’s kunnen dit uitstekend. Dan nu mijn ervaring, plus en minpunten. Voor dat ik deze opsomming maak wil ik er de nadruk op leggen dat dit mijn ervaring is en dat dit geld voor mijn situatie!

Rocrail:

Eenvoudig aan de praat te krijgen.
Spoorplan tekenen en hardware aansluiten werkt eenvoudig.
Handleiding en help informatie sterk verouderd, afbeeldingen en tekst kloppen niet meer met de actuele versie.
Extra tegenover Koploper, je kunt met meerdere centrales tegelijkertijd werken. Rocrail is zeer geschikt voor het rijden met een modulebaan. Ook is het mogelijk om met een mobiele telefoon je treinen te besturen.
Gedrag materieel, gaat goed optrekken en afremmen. Hierbij regelt Rocrail alleen het afremmen. Het optrekken wordt in de locdecoder ingesteld, vind ik zelf een minpuntje waarom niet beide regelen? Optrekken en afremmen.
Gebruik in de praktijk, valt mij tegen. Alles werkt wel op een gegeven moment maar op de een of andere manier is de software niet stabiel. Voorbeeld,servo aangestuurde wissels worden niet altijd omgelegd. Na een rijsessie wordt een volgende keer de draad niet weer goed opgepakt (het programma gaat niet verder waar het is gebleven. Treinen die de vorige dag nog goed reden en mooi stopte in de blokken schieten nu zonder aanwijsbare oorzaak door. Dit zijn de problemen die ik ben tegen gekomen. Uiteindelijk is alles best wel op te lossen mede door de hulp van de jongens op het Rocrail forum maar als ik dan Koploper er naast zet, leest verder.

Koploper:
Eenvoudig aan de praat te krijgen terminologie best wel verwarrend. Voor de zelfde onderdelen worden verschillende namen gebruikt. Bijvoorbeeld een locadres is een nummer en een adres van een wissel wordt wel een adres genoemd.

Handleiding met de actuele versie up to date, wel lastig te lezen.
Spoorplan tekenen gaat goed.
Aansluiten hardware ook geen probleem.
Besturing met een mobiele telefoon niet mogelijk.
Gedrag materieel, in een woord super. Optrekken en afremmen worden door Koploper mooi geregeld.
Gebruik in de praktijk. Met de zelfde baan en hardware de eerder genoemde problemen met Rocrail niet tegen gekomen. Na het beëindigen van een rijsessie kan ik gewoon zonder problemen de volgende keer de draad weer oppakken. Wat ik ook wel mooi geregeld vind in Koploper is het rijden in consist (voorspan). Je opent hiervoor twee rijwindows van de betreffende locomotieven. Je sleept het plaatje van de ene loc naar het plaatje van de andere loc en je consist is klaar voor gebruik. Geen instellingen geen aanpassingen in de locomotief Koploper regelt dit allemaal netjes.

Conclusie:

Ik heb voor Koploper gekozen, in mijn situatie werkt dit het beste. Dit betekent niet dat Rocrail slecht is zeker niet maar in mijn geval werkte het niet goed genoeg. Als ik is draadloos wil rijden met mijn telefoon dan gebruik ik wel  JRMI. Maar dit is een ander verhaal.

JohnT

Tags
About The Author

Leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.