Modelspoorgroep Zuid-Oost Drenthe - Plezier hebben in onze hobby staat bij ons boven aan!


by habbo meester

Railreis naar Intermodellbau

Zoals elk jaar organiseerde de Reiscommissie weer een railreis naar Europa’s grootste modelbouwbeurs de Intermodellbau in Dortmund. Ditmaal met 2 groepen, één op zaterdag en één op zondag, totaal voor 18 man/vrouw.
De Westfalenhallen 4 en 7 waren het domein voor de modelspoorders, in de andere hallen modelauto’s, modelboten, modelvliegtuigen en drones.
De meesten van ons beperkten zich uiteraard tot het modelspoor met kortere of lange uitstapjes naar de andere hallen.
Het was behoorlijk druk en als je tussen de middag wat te eten of te drinken wou halen, mocht je lang in de rij staan.

dav

Ik zelf ging op jacht naar DR materiaal, wat over het algemeen weinig vertegenwoordigd is en vond in hal 7, waar voornamelijk de handel staat, een aantal leuke wagens voor een redelijke prijs. Daarna uitgebreid de banen bekeken, er waren ook Nederlandse banen van MSC Maas en Waal en MSC Valkenswaard.
Maar er was één modelbaan die mij opviel: een Franse modelbaan in H0, op zich qua sporenplan niet opwindend maar o zo mooi gemaakt! Heel veel aandacht voor details zoals wisselmotoren, seinen enz.. Maar die bovenleiding, heel filigraan zelf gemaakt en de pantografen van de locs sleepten er langs. Als je goed naar de foto kijkt zie dat ook de dubbele rijdraad boven elkaar is weergegeven, allemaal soldeerwerk.
Het is een lange baan opgebouwd uit modules, bij het gedeelte boven een overgang wordt daar de bovenleiding verwijderd en later weer aangebracht.
Kortom een modelbaan “de Classe Extra Ordinair”!
Dankzij Philippe kwam ik in gesprek met de één van de bouwers, want mijn frans komt niet verder als: Toujour koukeloure.

Wat was er nog meer voor moois te zien, heel veel maar ik beperk me tot die waarbij een link naar onze club is te leggen:
Nog zo’n eenvoudige maar fraai gemaakt, een Duitse H0-baan die het station van Worpswede en omgeving weergaf. Worpswede kennen we van een railreis van enkele jaren geleden met de Moorexpress van de EVB die we reden van Bremen Hbf naar Bremervörde. Op de baan reden o.a. de EVB Railbussen (1:87) en was er mooi gebruik gemaakt van de fraaie achtergrond.

 

Een andere Duitse H0-baan toonde het inhalen van een versierde stoomloc door een span van 12 paarden, mooi gemaakt met heel veel Preisertjes en op een andere Duitse modelbaan waren ook heel veel Preisertjes aanwezig voor een groot paleis. Als je naar de foto kijkt herken je misschien het station van Bonn zoals dat op onze clubbaan staat maar dan even bewerkt.

Tja John je hebt een hele fraaie On30 baan gemist met een geweldig hoge houten brug en bijzondere railvoertuigen.
Tot besluit nog gekeken naar een gecombineerde modelspoorbaan en modelboten die de situatie weergaf van een marinewerf van de Kaiserliche Marine van voor WO I. Der Kaiser arriveerde met de Keizerlijke Trein op de werf om daar een nieuw oorlogsschip te water te laten, althans volgens het verhaal wat daarbij werd voorgedragen.
De te waterlating van het model liep niet geheel soepeltjes, dus een duwtje was nodig en gleed het schip het bassin in. Daar wachten 2 radiografisch bestuurde sleepbootjes om het schip tegen de kade aan te duwen en zo geschiede. Dit had ik al eens gezien op Eurospoor, maar niet de tewaterlating.

Om 4 uur verzamelden we ons bij de uitgang en spraken af om in Münster gezamenlijk te gaan eten, buiten de hallen zag het al aardig geel van de Borussia aanhangers en de U bahn was ook al aardig geel gekleurd. Maar daar hadden we geen last van want we gingen de andere kant op. In Münster vonden we een geschikte Döner en hebben daar voor weinig heerlijk gegeten en gedronken. Dezelfde gelegenheid gebruikte de 2e ploeg op zondag omdat het in Dortmund noodweer was.

Beide groepen hebben een heel leuke en gezellige railreis gemaakt.

Tekst: Habbo Meester
Foto’s: Henk Hendriks, Bert Elling en Habbo Meester

Deel dit!
Comments

  1. By Roelof Assen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.