Modelspoorgroep Zuid-Oost Drenthe - Plezier hebben in onze hobby staat bij ons boven aan!


by admin

Verbeterde stroomafname Roco BR 93.

Na een deal met een clublid ben ik in het bezit gekomen van deze mooie loc echter was ze niet vooruit te branden. Beroerd  contact motor problemen? Kortom iets om uit te zoeken.

Eerst de stroomafname gecontroleerd, nou dat houd niet over, de stroom wordt van de stroomafnemers op de wielen met pennetjes naar de printplaat in de loc gevoerd. Dit was een dubieuze verbinding die alleen werkte als je met de hand wat meer druk op de loc uitoefende. Een tip was de pennetjes iets te verlengen, dit heb ik gedaan. De nieuwe pennetjes uit wat paperclips geknipt.

Het rijgedrag was wel wat beter maar nog steeds niet goed. Na lang zoeken naar een oplossing bleef alleen het direct verbinden van de stroomafnemers met de printplaat over. Zo gezegd zo gedaan. Ik heb de pinnetjes voor de stroomafname verwijderd en de verbinding met decoderdraad weer aangemaakt. Deze draad is mooi dun en kan door de gaatjes waar de pinnetjes in hebben gezeten. Hierdoor zie je niets van de aangebrachte bedrading. Na deze ingreep en wat afstelwerk op de decoder liep de loc als een zonnetje, tenminste op mijn baan.

Op de clubbaan vertikt ze het ! Wat is er aan de hand? Ik hou het op het gebruik van verschillende systemen. Zelf gebruik ik Digitrax waarmee de loc prima rijd. Op de clubbaan rijden wij met de Roco multimaus. Ik vermoed dat die op de één of andere manier meer spanning op de baan zet waardoor de beveiliging van de decoder in de loc direct reageert want als ik de regelaar in een bepaalde stand zet rijd de loc soms een klein stukje, staat stil en rijd weer een stukje zonder dat ik verder aan de regelknop draai. Het symptoom lijkt op slechte stroomafname maar dat kan niet met de aangebrachte bedrading en schoongemaakte wielen. Wie het weet mag het zeggen.

Filmpje van de loc op mijn baan.

 

JohnT

Deel dit!
Comments

  1. By admin

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.